Diş Eti Hastalıkları, Tedavisi ve Cerrahisi
Diş eti hastalıkları neden meydana gelir?
Diş eti hastalıklarının oluşumunun temelinde bakteriler vardır. Yoğun diş taşı birikimi ve eksik ağız hijyeni diş eti hastalıklarının gelişimine zemin hazırlar. Özellikle diş fırçalamada veya diş ipi kullanımında ağızda bazı bölgelerde yine de bakteri plağı ve diş taşları kalabilir. Diş eti hastalıkları belli aşamalardan sonra sadece ağız hijyeni sağlanarak düzelemeyebilir, bu gibi durumlarda Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi uzmanları tarafından klinik müdahalesi gerekmektedir.
Kronik veya akut diş eti çekilmeleri de Diş Eti Hastalıkları arasında sayılmaktadır. Özellikle hassasiyet olan durumlarda sıklıkla bir diş eti probleminin varolduğu görünmektedir.
Periodontoloji Uzmanı (Diş Eti Uzmanı)
Periodontoloji, diş eti hastalıkları konusunda uzmanlaşan ana bilim dalına verilen isimdir. Diş eti uzmanları, periodontoloji bölümünde doktora yapmış uzman hekimlerdir. Tedavi alanları dişin etrafını saran diş eti ve çene kemiği gibi çevre dokuların sağlığına yönelik tüm işlemlerdir. Periodontist hekimler özellikle diş eti cerrahisi ve implant cerrahisi başta olmak üzere bir çok alanda tedavi imkanı sunarlar.
Gingivitis ve Periodontitis
Bakteriyel plak veya diş taşının dişler üzerindeki uzun dönem varlığı zararlı sonuçları beraberinde getirir. Özellikle ağız hijyeninin yeterli olmadığı durumlarda diş etleri etrafına biriken bakteri ve diş taşları, diş etlerinin iltihaplanarak şişmesine, kızarmasına ve kanamasına sebep olmaktadır. Bu duruma diş eti iltihabı, yani gingivitis adı verilir. Gingivitis’ in uzun dönem tedavi edilmediği olgularda Periodontitis (diş çevresinin iltihabı) meydana gelebilir.
Risk Faktörleri
Sigara, şeker hastalığı, hormonal sorunlar vs. gibi bir çok risk faktörü diş eti hastalıklarının oluşmasında rol oynayabilir. İnsanlar genellikle 30-40 yaşlarına kadar diş eti hastalıklarının farkına varmazlar.
Diş Etlerimde Hastalık Olduğunu Nasıl Anlarım?
Diş etlerinde kanama, şişme gibi belirtiler diş eti hastalıklarının ilk belirtileri olabilmektedir. Bu durumda diş eti uzmanlarına muayene olmak hastalık derecesinin belirlenmesinde ilk adım olmaktadır.